DĚLENÁ STRAVA
Zázračný návod ke štíhlému tělu a lepšímu trávení?
Návodem je dělená strava, aneb jíst potraviny bohaté na bílkoviny odděleně od potravin bohatých na sacharidy.
Zpět na NovinkyZázračný návod ke štíhlému tělu a lepšímu trávení? Návodem je dělená strava, aneb jíst potraviny bohaté na bílkoviny odděleně od potravin bohatých na sacharidy. Společná konzumace totiž může vést k nedokonalému trávení jednotlivých živin, což může dokonce zvyšovat riziko některých onemocnění… Je to pravda?
Propagátoři dělené stravy doporučují konzumovat potraviny bohaté na bílkoviny (maso a masné výrobky, vejce, mléko a mléčné výrobky, sójové boby a výrobky z nich a další) spolu s čerstvým ovocem odděleně od sacharidových potravin. Do sacharidové skupiny jsou řazeny obiloviny a výrobky z nich jako je pečivo, koláče, těstoviny, krupice atd., dále také brambory, sušené ovoce, med, sirupy, některé druhy zeleniny a luštěniny. Doporučeno je konzumovat tyto dvě skupiny potravin odděleně v rámci jednotlivých denních chodů. Mezi tzv. neutrální potraviny, které je možno jíst v kombinaci s jednou z předchozích skupin, patří hlavně tuky (především oleje lisované za studena, margaríny a máslo), zakysané mléčné výrobky, tučné sýry nad 50 % obsahu tuku v sušině, ořechy a olejnatá semena a zejména zelenina. Je nutno podotknout, že výběr potravin v jednotlivých skupinách se může lišit dle propagátora a postupným rozvojem tohoto alternativního způsobu stravování.
Co na dělenou stravu říkají výživoví odborníci?
Princip dělené stravy není vědecky podložený. Většina potravin obsahuje jak sacharidy, tak bílkoviny i tuky, a enzymy, které jednotlivé živiny rozkládají jsou v tenkém střevě vyplavovány společně. Nikdy nejde o samostatné trávení. Z výživového hlediska dělená strava není nijak závadná, neboť nestavení na vyloučení konzumace jednotlivých potravinových skupin vůbec. Nýbrž doporučuje jen jejich oddělenou konzumaci. Proto při dostatečně pestré stravě i dělená strana může zajistit množství všech důležitých živin.
ZDROJE:
- DĚLENÁ STRAVA - není dieta ale úprava jídelníčku a celého životního stylu ... [online]. [vid. 18. březen 2014]. Dostupné z: http://www.delena-strava.cz/
- PRUGAR, J. - RAMBOUSKOVÁ, J. - VANČÍKOVÁ, L. Několik poznámek k „dělené stravě“. Výživa a potraviny, 2002, č. 6, str. 171-172.
- Fyziologie pro bakalářská studia v medicíně, přírodovědných a tělovýchovných oborech. Praha: ISV, 2008. ISBN 9788086642482.