TUKY VE VÝŽIVĚ

Tuky neboli lipidy jsou bezpochyby životně důležitou makroživinou, jež by měla být součástí jídelníčku každého z nás. 

Zpět na Novinky

Doporučený denní příjem tuků je dle EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) 20–35 % CEP (celkového energetického příjmu), přičemž dětem, těhotným, kojícím a sportovcům bývá doporučována horní hranice referenčního příjmu. Strukturální složka buněk těla, hormonů, eikosanoidů a další látek, ochranná a tepelná izolace tělesných orgánů, tělesná zásoba energie, přenos některých vitaminů a mnohé další životně důležité funkce zastávají právě TUKY. 

Tuky neboli lipidy jsou bezpochyby životně důležitou makroživinou, jež by měla být součástí jídelníčku každého z nás. Doporučený denní příjem tuků je dle EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) 20–35 % CEP (celkového energetického příjmu), přičemž dětem, těhotným, kojícím a sportovcům bývá doporučována horní hranice referenčního příjmu. 

Tuky jsou nejkoncentrovanějším zdrojem energie v porovnání s ostatními makroživinami. 1 g tuku poskytuje až 9 kcal (38 kJ), zato 1 g sacharidů nebo bílkovin poskytuje jen 4 kcal (17 kJ). Přestože tuky obsahují dvojnásobné množství energie na gram v porovnání s bílkovinami a sacharidy, neexistují žádné důkazy, které by potvrzovaly vliv tuku na rozvoj nadváhy a obezity při optimální denním příjmu energie. Také strava s nízkým obsahem tuku bez snížení celkového denního energetického příjmu energie nepovede ke ztrátě tělesné hmotnosti. Jinými slovy, není pravděpodobné, že by člověk mohl přibral se stravou s vysokým obsahem tuku, pokud není celkový denní energetický příjem vyšší než energetický výdej. Zaměřit bychom se měli především na kvalitu tuku.

Pozor bychom si měli dávat zejména na tuky obsahující nasycené MK, které jsou obsaženy zejména v potravinách živočišného původu jako je tučné maso a uzeniny, tučné sýry, smetanové sýry a smetana. Také je najdeme v palmovém, kokosovém a palmojádrovém tuku. Nadměrný příjem nasycených mastných kyselin zvyšuje hladinu krevních tuků a cholesterolu, zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a některých typů nádorů. Upřednostňovat bychom naopak měli především tuky rostlinné (s výjimkou výše uvedených) – ořechy a olejnatá semena, řepkový, slunečnicový, olivový olej a další druhy olejů, a také ryby. Nenasycené mastné kyseliny, které jsou známé pro své příznivé účinky na krevní oběh. Nahrazení nasycených tuků nenasycenými přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.  

Závěrem lze doporučit, že zastoupení živočišných a rostlinných tuků ve stravě by měl být v poměru 1:2. 

Zdroje:

  • EUFIC website, Energy Balance section (last accessed 4 December 2014). Dostupné na: http://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/facts-on-fats-dietary-fats-and-health
  • Scientific Opinion on Dietary Reference Values for fats, including saturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, trans fatty acids, and cholesterol. EFSA Journal [online]. 2010, 8(3), - [cit. 2018-03-13]. DOI: 10.2903/j.efsa.2010.1461. ISSN 18314732. Dostupné z: http://doi.wiley.com/10.2903/j.efsa.2010.1461