ŠMAKOUN VE VÝŽIVĚ

Přidejte Šmakoun do pečení! Vyzkoušejte Šmakoun krémy! Ochutnali jste už Šmakoun párky? Jistě jste se už s výrobkem Šmakoun setkali i vy. Ale co to vlastně je?

Zpět na Novinky

Šmakoun je bílkovinová hmota, která se vyrábí tepelnou úpravou čistých vaječných bílků bez přídavku jakýchkoli chemických látek. Obsahuje vysoké množství kvalitních bílkovin, žádný tuk ani cholesterol (na rozdíl od jiných výrobků živočišného původu), a dokonce ani lepek, čímž se stává vhodnou potravinou i do bezlepkové diety. Tento český výrobek je vzhledem k svým výživovým hodnotám oblíbený ve výživě sportovců a lidí snižující svou hmotnost.  Využít ho je vhodné také jako náhradu masa a masných výrobků při laktoovovegetariánském způsobu stravování, jako náhrada sýrů v rámci bezmléčné diety, pro zvýšení přísunu bílkovin ve stravě dětí, seniorů, ale i vážně nemocných, například onkologických pacientů.

Šmakoun je vyráběn v podobě válečků nejrůznějších příchutí – příchuť mexico, provensálské koření, hlíva ústřičná, uzený, meruňka, švestky se skořicí, brusinky s goji, ale také neutrální chuti. Specialitou jsou krémy Šmakoun (lískooříškový, kokosový a pomerančový), klobásy, párky a karbanátky. Tyto výrobky však již mohou obsahovat mléko a maso.

Šmakoun můžete péct, dusit, grilovat nebo jej přidat do pokrmů, které běžně vaříte, aniž by se nějak ovlivnila chuť či vůně výsledného pokrmu. Významně však budou ovlivněny jeho výživové hodnoty – méně energie, tuků a více bílkovin.

Ačkoli Šmakoun zajistí příjem kvalitních bílkovin, nezajistí přívod vitaminů ani minerálních látek. Z tohoto důvodu by na něj nemělo být nahlíženo jako na plnohodnotnou náhradu masa (zdroj železa, zinku a vitaminu B12) a sýrů (zdroj vápníku), ale pouze jako na nízkotučný zdroj kvalitních bílkovin.

ZDROJE:

  • Šmakoun-chytrá potravina pro zdravý životní styl. Smakoun [online]. [vid. 2018-07-02]. Dostupné z: https://www.smakoun.eu