SŮL VE VÝŽIVĚ

Sůl je potřebná pro řadu životních funkcí. Její nadměrný přívod však škodí zdraví.

Sůl, označovaná jako NaCl (chlorid sodný), je potřebná pro řadu životních funkcí. 

Zpět na Novinky

SŮL, označovaná jako NaCl (chlorid sodný), je potřebná pro řadu životních funkcí. Sodík a chlorid pomáhají regulovat krevní tlak, rovnováhu tělesných tekutin uvnitř buněk a v mezibuněčných prostorech a udržovat vhodné podmínky pro přenos nervových vzruchů a svalovou činnost. Sodík také usnadňuje vstřebávání živin jako je glukóza a různé aminokyseliny a chlór je součástí kyseliny chlorovodíkové v žaludeční šťávě, která se podílí na trávení. 
Nicméně je prokázáno, že nadměrné množství sodíku u některých lidí zvyšuje riziko vzniku vysokého krevního tlaku (hypertenze), který je následně rizikovým faktorem pro vznik kardiovaskulárních onemocnění (ischemická choroba srdeční, cévní mozková příhoda, onemocnění ledvin). Minimální denní potřebné množství sodíku pro dospělého jedince je 500 mg, což odpovídá zhruba 1,3 g soli.

SŮL (g) = SODÍK (g) x 2,54
Vzorec pro přepočet obsahu sodíku a soli v potravinách

Světová zdravotnická organizace (WHO, World Humanity Organization) doporučuje, aby celkový denní přívod soli nepřekročil 5 g (2,4 g sodíku), což odpovídá jedné čajové lžičce.  Průměrný příjem soli je však ve většině evropských zemí vyšší, pohybuje se v rozmezí 8-11 g soli (asi 3-5 g sodíku).  Například pro Českou republiku představuje průměrná denní spotřeba soli asi 14-15 g na osobu a v Maďarsku 16-18 g. Zato Německo, Švýcarsko a Rakousko by nám mohly jít příkladem, neboť jejich denní spotřeba soli na osobu je pouze 6 g.
Sůl je přidávány do potravin nejen kvůli ochucení, ale také z technologických důvodů. Sodík zlepšuje barvu potravin, poskytuje pevnější strukturu pekařských výrobků a je také významnou konzervační látkou, která prodlužuje trvanlivost potravin.
Hlavním zdrojem sodíku ve stravě jsou zpracované potraviny (hotová jídla, masné výrobky–slaniny, šunka, salám, sýry, slané snacky, instantní pokrmy, pokrmy z fast food restaurací atd.), které tvoří přibližně 70–75 % celkového příjmu, 10–15 % pochází ze sodíku z přirozených zdrojů (například celer, řepa, měkkýš, vejce, maso, mléko atd.) a přibližně 10–15 % tvoří sodík volný přidávaný do pokrmů během vaření či vlastním dochucením u stolu (například stolní sůl, sójová omáčka).

Jak snížit příjem sodíku?

  • Omezte přidávání soli do pokrmů během vaření a dochucování u stolu. 
  • Namísto soli, používejte bylinky a koření k ochucení pokrmů.
  • Buďte obezřetní při výběru zpracovaných potravin, které mohou obsahovat vysoké množství soli.
  • Jezte ovoce a zeleninu. Jsou totiž bohaté na draslík, který přispívá ke snížení krevního tlaku.

Přestože sodík hraje v mnoha potravinách významnou roli, přidává se více soli, než je nutné. Dobrou zprávou je, že mnoho potravinářských společností a stravovacích podniků začalo upravovat své receptury, aby snížily obsah sodíku v potravinách. Zbytek je na vás.

ZDROJE:

  • Opinion of the Scientific Panel on Dietetic products, nutrition and allergies [NDA] related to the Tolerable Upper Intake Level of Sodium. EFSA Journal [online]. 2005, 3(6), 209- [cit. 2018-02-13]. DOI: 10.2903/j.efsa.2005.209. ISSN 18314732. Dostupné z: http://doi.wiley.com/10.2903/j.efsa.2005.209
  • WORLD HUMANITY ORGANISATION (WHO). Salt reduction [online]. 2016. Dostupné z: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs393/en/
  • MINISTERSTVO ZDRAVOTNISCTVÍ ČR (MZCR). Nadměrná spotřeba soli přispívá k závažným onemocněním [online]. 2013. Dostupné z: http://www.mzcr.cz/dokumenty/nadmerna-spotreba-soli-prispiva-k-zavaznym-onemocnenim_8476_2778_1.html