VÝŽIVOU A POHYBEM ZA SILNÝMI KOSTMI

Výživou a pohybem lze ovlivnit nejen množství tělesného tuku a svalové hmoty, ale i kostní tkáně. Kosti poskytují lidskému tělu sílu, oporu, ochranu tělesných orgánů a odolnost vůči nárazům. 

Zpět na Novinky

Výživou a pohybem lze ovlivnit nejen množství tělesného tuku a svalové hmoty, ale i kostní tkáně. Kosti poskytují lidskému tělu sílu, oporu, ochranu tělesných orgánů a odolnost vůči nárazům. 

Kostní tkáň je tkáň metabolicky velmi aktivní. V průběhu života se neustále obnovuje. Živiny, jako je vápník a vitamin D a vitamin K jsou nezbytné pro vývoj a udržování kostní hmoty. Maximálního množství kostní hmoty je dosaženo asi ve 25 letech a jeho výše je velice důležitá, neboť se zvyšujícím se věkem dochází k jejímu postupnému úbytku. Zejména u žen po menopauze, se vzhledem k hormonálním změnám ztráta kostní hmoty zrychluje. Proto je potřeba věnovat pozornost stavu kostí již od dětství. Dlouhodobý zvýšený úbytek kostní hmoty vede k onemocnění zvanému osteoporóza.

Osteoporóza je charakterizovaná zvýšenou křehkostí kostí a náchylností ke zlomeninám - nejčastěji dochází ke zlomeninám předloktí, obratlů a krčku stehenní kosti. Také dochází ke snižování tělesné výšky, což je způsobeno změnou tvaru obratlů. 

Základem terapeutického postupu osteoporózy je dostatek pohybu a správná výživa. Příjem vápníku je v prevenci i léčbě osteoporózy stěžejní. Pro jeho vstřebání je také nezbytný příjem vitaminu D. Významným zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky (především tvrdé sýry a jogurty). Vápník lze získat i z rostlinných zdrojů, zejména z brukvovité zeleniny (květák, brokolice, kapusta atd.), ve které je sice množství vápníku menší, ale jeho vstřebatelnost dosahuje až dvojnásobku oproti mléku, zhruba 60 %. Dalšími dobrými zdroji vápníku jsou drobné ryby s kostmi (například sardinky), sója a sójové výrobky, které bývají o vápník ještě obohaceny a olejnatá semena a ořechy, zejména mák a mandle (u nich je využitelnost vápníku zhruba 20 %). 

A kde najdeme vitamin D? To se dozvíte příštím článku.

Zdroje

  • BLAHOŠ, J. Léčba osteoporózy. Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně. 2001, 11 s. [cit. dne 7. ledna 2010] Dostupné na World Wide Web: www.cls.cz/dokumenty2/os/r149.rtf
  • British Nutrition Foundation (2009). Healthy Ageing: The role of nutrition and lifestyle. Oxford, UK: Wiley Blackwell.
  • SEKANINOVÁ, R. Analýza vybraných prvků v mléce technikou ICP - OES [online]. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická. 2015. Dostupné z: https://dspace.vutbr.cz/bitstream/handle/11012/38443/Diplomov%C3%A1%20pr%C3 %A1ce%20Sekaninov%C3%A1.pdf?sequence=1 
  • EFSA PANEL ON DIETETIC PRODUCTS, Nutrition and Allergies (NDA). Scientific Opinion on Dietary Reference Values for phosphorus. EFSA Journal [online]. 2015, 13(7), n/a-n/a [vid. 2016-11-13]. ISSN 1831-4732. Dostupné z: doi:10.2903/j.efsa.2015.4185
  • HANSEN, M., S. H. THILSTED a kol. Calcium Absorption from Small Soft-boned Fish. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology [online]. 1998, 12(3), 148–154 [vid. 2016-11-13]. ISSN 0946-672X. Dostupné z: doi:10.1016/S0946-672X(98)80003-5